Het is een beroep dat je de laatste jaren steeds vaker hoort. Maar wat is een Virtual Assistant nou precies? 

Deze vraag wordt door Wikipedia beantwoord met Een virtueel assistent (meestal afgekort tot VA, ook wel virtual assistant genoemd) is over het algemeen een freelancer en biedt professionele administratieve, technische of creatieve (sociale) ondersteuning aan klanten op afstand vanuit een thuiskantoor. Met de komst van VOIP- services zoals Skype en Zoom werd het mogelijk om een virtueel assistent ook in te zetten voor het werk van bijvoorbeeld receptionist. De opdrachten zijn doorgaans gering in aantal werkuren en vaak relatief kortdurend, waardoor de virtueel assistent voor meerdere werkgevers tegelijk kan werken.”

In deze definitie worden eigenlijk alle belangrijke aspecten wel genoemd.

Een Virtual Assistant is een ondernemer die andere ondernemers ondersteunt en adviseert bij het runnen van zijn of haar bedrijf. Zij neemt je werk uit handen als een persoonlijke assistent, maar dan op afstand. 

Wat doet een Virtual Assistant?

Onderschat niet wat een Virtual Assistant allemaal voor je kan doen. De precieze werkzaamheden liggen niet vast. Een VA kan daarbij allround werken of zich juist gespecialiseerd hebben, maar denk aan de ondersteunende werkzaamheden zoals email- en agendabeheer, boekhouding, facturatie, planning, vergaderingen organiseren en notuleren, vormgeving van documenten, content maken en inplannen voor social media, nieuwsbrieven versturen, automatiseringen en funnels in e-mailmarketingprogramma’s, stroomlijnen en automatiseren van bedrijfsprocessen, inrichten van online academies, webdesign en -onderhoud, 

Samengevat kun je bij mij vooral terecht voor:

📤 Administratieve taken

📰 Technische werkzaamheden voor website en blog

🗃️ Structureren van bestanden, planningen en processen

📋 Projectondersteuning

De voordelen van werken met een Virtual Assistant

Een Virtual Assistant brengt rust in je werk en in je leven. Ze neemt je taken uit handen, zodat jij je op andere belangrijke taken in je bedrijf kunt richten, of eindelijk wat meer vrije tijd krijgt. Ook krijg je als ondernemer meer structuur en overzicht in je bedrijf.

Een VA bezit ook vaak kennis en ervaring die je zelf mist, waardoor zij het sneller en wellicht ook effectiever doet. Of ze doet gewoon de dingen die je zelf wat minder leuk vindt. Het zijn de werkzaamheden die erbij horen, maar meestal niet zijn waarvoor je bent gaan ondernemen.

Daarnaast geeft werken met een VA flexibiliteit. Soms kom je net wat uren tekort, maar is de stap naar personeel in dienst nemen nog veel te groot. Een VA komt niet bij je in dienst en werkt op afstand, dus je loopt én geen financieel risico én je hebt geen werkplek voor haar nodig. En omdat zij vaak voor verschillende klanten werkt, kun je haar zelfs al voor een paar uur per week inschakelen. Het inhuren van een VA is daarom vrij laagdrempelig. 

Een Virtual Assistant werkt niet bij jou op kantoor, maar er is zeker wel regelmatig contact, zoals via e-mail of beeldbellen, en indien mogelijk af en toe ook offline. 

Hoewel zij werkt op afstand, is zij wel betrokken bij jou en je bedrijf. Als ondernemer weet ze wat bij het ondernemerschap komt kijken,waar je tegenaan kunt lopen en zij kan daardoor goed met je meedenken én je actief taken uit handen nemen. 

Een Virtual Assistant inhuren

Zoals gezegd kun je een Virtual Assistant al voor een paar uur per week of zelfs per maand inhuren. Ook op projectbasis is mogelijk. Dit kan dus al snel interessant zijn.

Het is fijn als de persoonlijkheid van de VA past bij jou en bij wat jouw bedrijf nodig heeft. Dat werkt wel zo prettig, zowel voor jou als voor de VA, en het brengt je vooruit. Ga daarom altijd eerst in gesprek. Dit is dan ook de reden dat je op mijn website wel duidelijk de pakketten kunt zien die ik aanbied, met de bijbehorende tarieven, maar ze daar niet direct kunt aanschaffen.

Ben je geïnteresseerd geraakt en enthousiast geworden door wat een virtual assistant voor jou kan doen, en wil je weten of wij zouden kunnen samenwerken? Ga naar mijn agenda en plan een kennismakingsgesprek!

Een VA helpt je om meer te doen in je bedrijf door werk over te nemen, zodat jij je kunt focussen op wat voor jou en je bedrijf echt belangrijk is. Om je bedrijf te laten groeien, of om gewoon wat meer vrije tijd te hebben.