In de moderne zakelijke wereld is het hebben van een sterke online aanwezigheid van cruciaal belang voor bedrijven van elke omvang en industrie. Een belangrijk onderdeel van deze online aanwezigheid is een goed ontworpen website. En toch is de website van een ondernemer soms best een “ondergeschoven kindje”. Productinformatie is niet up to date, openingstijden zijn inmiddels veranderd, de laatste blog is zeker een half jaar geleden gepubliceerd, enzovoorts. Je hebt het al druk genoeg zo zonder de website. Je krijgt je klanten via vrienden/familie/bestaande klanten en iedereen zit toch tegenwoordig op Instagram?! En een website is duur, tijdrovend en niet nodig. Denk je.

Laten we dat eens nader bekijken.

Waarom je een website nodig hebt

 

Controle en eigenaarschap

Hoewel sociale media platforms een geweldige manier zijn om in contact te komen met jouw doelgroep, heb je geen volledige controle over deze platforms. Ze kunnen hun algoritmen en beleid op elk moment wijzigen, wat van invloed kan zijn op de zichtbaarheid van jouw bedrijf. En wat als het kanaal er dagen of weken uit ligt, je account gehackt wordt, jij van het kanaal wordt uitgesloten, omdat je je (onbedoeld) niet aan de voorwaarden hebt gehouden of als het kanaal verboden wordt in Nederland omdat het niet voldoet aan de privacy regels die gelden in Nederland en/of de EU? Je hebt dan toch wel een groot probleem als je ineens je zorgvuldig opgebouwde kanaal, waar je veel tijd in hebt gestoken, kwijt bent. 

Met een website heb je daarentegen de volledige controle en eigenaarschap over jouw online aanwezigheid. Je kunt de inhoud beheren, de structuur aanpassen en beslissen hoe je jouw merk presenteert. Je bent niet “te gast” op Instagram of Facebook of een ander social media kanaal en daarmee afhankelijk van de achterliggende bedrijven.

Professionele uitstraling en geloofwaardigheid

Terwijl sociale media een geweldige manier zijn om je merk te promoten, kan het hebben van een website jouw bedrijf een extra boost geven als het gaat om professionaliteit en geloofwaardigheid. Potentiële klanten verwachten dat een serieus bedrijf een website heeft. Via Google wordt toch meestal de website gezocht voor meer informatie, al zijn het maar de openingstijden. Wanneer ze je dan niet kunnen vinden op die manier, loop je klanten mis. 

Een website fungeert als een centrale plek waar potentiële klanten naartoe kunnen gaan om gedetailleerde en up to date informatie over jouw producten of diensten te vinden. Het biedt een gestructureerde en georganiseerde presentatie van jouw bedrijf, wat bijdraagt aan het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid.

Meer diepgaande inhoud en informatie

Hoewel sociale media berichten en updates in een korte en beknopte vorm presenteren, biedt een website je de mogelijkheid om meer diepgaande inhoud en informatie te delen. Je kunt blogartikelen, casestudies, productbeschrijvingen, een portfolio, reviews en nog veel meer toevoegen. Dit stelt jou in staat om waardevolle kennis te delen, jouw expertise te tonen en bezoekers te voorzien van gedetailleerde informatie die hen helpt bij hun aankoopbeslissingen. Daarnaast bespaar je hiermee veel tijd voor zowel je potentiële klant, die de informatie makkelijk kan vinden, als voor jezelf, omdat jij veel minder vragen krijgt. En waardoor je ook via je website producten of diensten kunt verkopen als je slaapt. Of op vakantie bent.

Betere online vindbaarheid en een groter bereik met SEO

Het is natuurlijk superfijn dat je het nu zo druk hebt. Maar dat hoeft helaas niet zo te blijven. Het is dan fijn als je met je website ook mensen van buiten je huidige netwerk kunt aantrekken. Een goed geoptimaliseerde website kan jouw online vindbaarheid aanzienlijk verbeteren. Door SEO-strategieën toe te passen, zoals het optimaliseren van metadata, het gebruik van relevante zoekwoorden en het creëren van kwalitatieve inhoud, kun je jouw website beter positioneren in zoekmachine resultaten. Dit betekent dat potentiële klanten jou gemakkelijker kunnen vinden wanneer ze online naar producten of diensten zoeken.

Gegevensverzameling en analyse

Een website biedt je ook de mogelijkheid om waardevolle gegevens over jouw bezoekers te verzamelen. Met behulp van analytische tools kun je inzicht krijgen in het gedrag van jouw websitebezoekers, zoals hun voorkeuren, interesses en demografische gegevens. Deze gegevens kunnen je helpen jouw marketingstrategie te verfijnen en beter in te spelen op de behoeften van jouw doelgroep.

Waarom ieder bedrijf dus een website nodig heeft

Hoewel sociale media platforms een belangrijke rol spelen in jouw online aanwezigheid en klantinteractie, is een website nog steeds van onschatbare waarde. Het biedt jou de controle, flexibiliteit en geloofwaardigheid die je nodig hebt om jouw bedrijf op te bouwen en te laten groeien. Dus, waar wacht je nog op? Het is tijd om die website te lanceren (of te optimaliseren) en jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen!

Klik gerust hier als je vragen hebt of plan direct een kennismakingsgesprek in mijn agenda. We kijken dan vrijblijvend samen naar wat ik voor je zou kunnen betekenen.

Waarom bedrijven een website nodig hebben